Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Československá obchodní banka

Historie:
Československá obchodní banka byla založena v roce 1964. Zakladateli a počátečními akcionáři byly SBČS jako majoritní akcionář a dále jiné, státem kontrolované subjekty jako minoritní akcionáři. Do roku 1989 se banka soustředila hlavně na financování podniků zahraničního obchodu a na cizoměnové služby. ČSOB byla v Československu jedinou bankou, která poskytovala služby v oblasti zahraničního obchodu.
Po roce 1990 banka diverzifikovala svou činnost a rozšířila svou klientskou základnu mimo rámec podniků zahraničního obchodu, zejména na nové podnikatelské subjekty a také na fyzické osoby.
Dnes je ČSOB universální bankou, která nabízí své produkty i služby na úrovni evropských standardů všem typům klientů: od studentů po důchodce, od drobných živnostníků po nadnárodní korporace.
Od června 1999 působí po privatizaci ve spolupráci a koordinaci s novým majoritním vlastníkem belgickou KBC Bank, která je součástí finanční skupiny KBC Banking and Insurance Group. Ta patří mezi nevětší a nejsilnější finanční skupiny v Evropě. Dalšími akcionáři se staly Evropská banka pro obnovu a rozvoj a Mezinárodní finanční korporace ze skupiny Světové banky.
Začátkem června 2000 ČSOB na základě smlouvy o prodeji podniku převzala aktiva i pasiva bývalé Investiční a Poštovní banky. Tímto strategickým spojením vznikla nejsilnější banka v České republice. Spojením s Investiční poštovní bankou se dále zvětšila její síla a schopnost být tam, kde ji klienti potřebují.
Vybrané údaje:
Počet poboček 65
Počet účtů -
Počet klientů 3 300 000
Počet zaměstnanců 4 792
Vlastní jmění (mil. Kč) 29 268
Aktiva celkem (mil. Kč) 280 809
Hospodářský výsledek za poslední účetní období (mil. Kč) 5 197
Úvěry (mil. Kč) 92 130
Vklady (mil. Kč) 148 469
Podíl na celkových úvěrech 8,23 %
Podíl na celkových vkladech 12,37 %

Žádné komentáře:

Okomentovat