Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Mezinárodní měnový systém (MMS)

MMS je soustava devizových trhů, jejímž prostřednictvím jsou jednak financovány kapitálové toky a platby v rámci mezinárodního obchodu a jednak determinovány měnové kurzy jednotlivých národních měn. Tento systém je v reálné ekonomice představován určitou soustavou pravidel a institucí, jež mají zabezpečit jeho pokud možno bezproblémový chod. Historicky:
• standard zlaté mince (mince ve skutečném oběhu) – do začátku 1. světové války
• standard zlatého slitku (zlato v prutech, určité omezení směnitelnosti bankovek za zl.) – 1918 -25
• standard zlaté měny (omezení přímé směnitelnosti za nepřímou prostřednictvím zlaté měny jako USD nebo GBP) – 1925 – 1938

Po skončení 2. světové války se obnovuje MMS Brettonwoodským měnovým systémem (1944), kdy byl stanoven režim pevných měnových kurzů, přímá směnitelnost národních měn, rozvoj mnohostranného systému mezinárodních plateb a odstranění měnových restrikcí. Kurzy národních měn byly odvozeny z tzv. systému pari měnových kurzů.
Na základě Brettonwoodských dohod byl založen Mezinárodní měnový fond (MMF), který má podporovat růst mezinárodního obchodu a přispívat ke stabilitě měn a napomáhat odstranění deficitů platebních bilancí. Rozdíly v platebních bilancích donutili USA zrušit v roce 1971 směnitelnost USD za zlato.
Důsledkem toho bylo podepsání Smithonovských dohod (1971), čímž byl devalvován USD od 10%, došlo k aktualizaci měnových kurzů a stanovení širšího fluktuačního pásma pro pohyb národních měn.

Žádné komentáře:

Okomentovat