Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základní formy financování deficitu

Základní formy financování deficitu jsou tedy
• peněžní financování – vláda si půjčí potřebné peníze od centrální banky
• dluhové financování – vláda si půjčí potřebné peníze od veřejnosti. Neboli emituje vládní obligace, které prodá veřejnosti (subjektů domácích či zahraničních)

Ekonomické důsledky vládních deficitů
Předpokládejme, že v základním období je státní rozpočet vyrovnaný. V této situaci se vláda rozhodne snížit daně, což vyvolá deficit státního rozpočtu. Vláda ke krytí deficitu použije dluhové financování. Emituje tedy obligace, které prodá veřejnosti. Jaký bude vliv tohoto opatření na rovnovážný důchod?

Keynesiánský přístup
Z pohledu keynesiánské ekonomie povede pokles daní k růstu agregátní poptávky. Deficit je ovšem přechodný. Pokles daní bude posléze vystřídán jejich růstem a rozpočet bude opět vyrovnaný. Dluhové financování deficitu vedlo k tomu, že soukromí sektor nakupoval vládní obligace, takže po vyčerpání tohoto opatření je držba vládních obligací soukromým sektorem vyšší. Domácnosti považují vládní dluhopisy za bohatství – s nákupem dluhopisů roste tedy bohatství domácností a roste i agregátní poptávka. Pokles daní tedy povede i v delším období k růstu agregátní poptávky - hnacím motorem tohoto růstu je efekt bohatství.

1 komentář:

  1. SKVĚLÉ SVĚDECTVÍ JAK JSEM ZÍSKAL PŮJČKU Mám velmi důležitou zprávu, o kterou se mohu podělit s každým, kdo potřebuje půjčku od skutečného věřitele. Jsem rád, že se o tuto poznámku podělím s každým poté, co jsem já a moje žena prošli v rukou několika patetických chuligánů, kteří tvrdí, že nabízejí nějaký druh půjčky. Je velmi obtížné získat skutečného věřitele a díky půjčce za nejlepší půjčku, která mi pomohla s půjčkou, kontaktujte je, pokud potřebujete půjčku, a vraťte se mi později poděkovat. Slibuji vám, že vás nezklamou. kontaktní e-mail: - (pedroloanss@gmail.com) Díky.
    Nazgul William .....

    OdpovědětVymazat