Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

BLUDNÝ KRUH INFLACE

BLUDNÝ KRUH INFLACE (MZDOVĚ CENOVÁ neboli INFLAČNÍ SPIRÁLA)
Monopoly chtějí zvýšit své zisky  zvýší ceny svých produktů,  požadavky na zvýš. W  zvýšení množství peněz v eko. (M – centr. banka)  monopoly si všimnou, že je více peněz  chtějí zvýšit své zisky…(posun AS nahoru)

(dokud bude CB „akomodovat“ – přizpůsobovat peněžní zásobu za účelem zvýšení produktu (sníž. nezaměstn.), bude inflace stále narůstat – klesat nebude, protože budou zůstávat „inflační očekávání – viz makroek.).

DEFLACE
- opak inflace (dlouhodobý a soustavný pokles cenové hladiny – snižování M centrální bankou, podle keynesiánců jakékoliv příčiny.
Vzniká poklesem AD  růst nezaměstnanosti  pokles Y (jako u krize v r. 1929).
LAS a SAS se posunují doprava, nebo jen SAS dolů. Můžou nastat i oba případy zároveň (počítačový průmysl) – větší kapacita výroby počítačů, a ceny šly dolů.

Léčení deflace: expanzivní měnovou a fiskální politikou.
Deflace je pro ekonomiku také špatná:
pokles P …. domácnosti vidí, že klesají MZDY (nevidí, že klesají také ceny)  špatné očekávání (myslí si, že nastane recese – to má negativní vliv na investice..)

NÁKLADY INFLACE (co nás stojí inflace?)
dle monetaristů je inflace vždy špatná!
1) přerozdělování důchodů (bohatství se přesouvá od věřitelů k dlužníkům) – pokud je infl. nečekaná, pokud je očekávaná (věřitelé se přizpůsobí – zvednou se úr. sazby z úvěrů apod., ale příjemci fixních plateb (nominál. částka) ztrácejí – reálně dostávají stále méně a méně, vzhledem k nim profitují příjemci flexibilních plateb. (smůlu mají ti, co pobírají sociální dávky, důchody – probíhá sice valorizace, ale až po čase, částečně..). Fixní hodnota sociální pomoci se snižuje s rostoucí cen. hladinou  inflace dopadá na ty nejchudší. Progresivní zdanění příjmů – čím větší nominální hodnota platu, tím vyšší daňové pásmo – zvyšuje se tak míra zdanění. Všichni se posouvají do vyšších pásem  růst vybraných daní  zde na inflaci vydělá stát – je výhodné počkat s úpravou daní, důchodů a jiných dávek.

Žádné komentáře:

Okomentovat