Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Typy zprostředkovatelských služeb:

a) Svěřenecké operace

Primární věřitel svěřuje své peníze finančnímu zprostředkovateli, aby s nimi nakládal podle svých představ. Ten na sebe bere odpovědnost za navrácení svěřených prostředků původnímu věřiteli a současně riziko, zda konečný dlužník peníze vrátí. Výhody pro primárního věřitele: nemusí se starat o realizaci a bezpečnost obchodů, což ovšem vede k poklesu efektivnosti, protože věřitel se nezajímá, jakým způsobem je s penězi nakládáno.

Svěřenecké obchody provádí především banky, spořitelny, záložny apod.
Operace depozitní typu vklad - výběr a úvěrové typu půjčka - splátka.

b) Investorské operace

Primární věřitel se mění v investora, který své peníze ukládá do cenných papírů (zejména akcií a dluhopisů). Peníze zdánlivě ustupují do pozadí dlužník jakožto vydavatel cenného papíru se stává prodávajícím a primární věřitel naopka kupujícím. Mění se charakter primárních a sekundárních trhů. na primárních trzích vystupují jako rpodávající ti, kdo cenné papíry vydávají, na sekundárních trzích vystupují jako prodávající ti, kdo už cenné papíry nakoupily a potřebují zpět peníze.

Operace emitentské tyku prodej - koupě a investiční typu koupě - prodej.

Nejvýznamnějšími finančními zprostředkovateli jsou banky (úvěrové instituce, které přijímají vklady od věřejnosti - primárních věřitelů - a poskytují úvěry na vlastní účet konečným uživatelům).

Žádné komentáře:

Okomentovat