Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2. Účastníci finančních trhů

(Pojmové vymezení, přímé financování, finanční zprostředkovatelé: typy zprostředkovatelských služeb, hlavní finanční zprostředkovatelé, jejich funkce a úloha)



Na finanční trhy vstupují subjekty s dočasným (či trvalým) přebytkem finančních prostředků s cílem investovat své úspory (pokud možno s minimálním rizikem, maximálním výnosem a likviditou). Jedná se o nabízející, např. půjčovatele (vypůjčovatele), potencionální věřitele.

Na druhé straně na finanční trhy vstupují subjekty s dočasným nedostatkem finančních prostředků. Jedná se o poptávající, např. vypůjčovatele, potensionální dlužníky, kteří se snaží nakoupit peníze (za pokud možno minimální náklady a na dobu co nejdelší při výhodné ceně).


Účastníci finančních trhů

Finanční zprostředkovatelé



nepřímé financování
Věřitelé:

Domácnosti
Firmy
Vláda
Zahraničí
Dlužníci:

Domácnosti
Firmy
Vláda
Zahraničí (60% od obyvatelstva)

dočasně dočasně
přebytkové deficitní
subjekty / subjekty/
prostředky prostředky




přímé financování



Motivem vstupu hospodářských subjektů na finanční trhy může být také dosažení zisku na základě spekulace (spekulant pracuje s neznámými údaji, očekáváním na trhu), nebo arbitráže (arbitražér pracuje se známými údaji), anebo také za účelem zajištění proti rizikům (hedging).

K efektu vytěsnění dochází např. v období státních deficitů, kdy vláda investičními výdaji vytěsňuje investiční výdaje domácností. Subjekty nabízející finanační prostředky pak preferují "garantovaného" dlužníka před mnoha menšími subjekty.

Žádné komentáře:

Okomentovat