Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Úkoly vlastního kapitálu

1) VK je zdrojem financování, a to především v době vzniku banky, kdy je důležitý pro získání licence (čili povolení podnikat), kdy je požadovaná jeho výše pul milionu, v této fázi slouží k pořízení budov, pozemků, k vybavení a částečně k pořízení počátečního provozního kapitálu
2) Slouží ke krytí ztrát a peněžního deficitu – dostatečná výše VK zaručuje solventnost banky, jelikož umožňuje vyplácet vklady i v nepříznivých dobách banky a to tím, že banka sníží VK, s čímž je schopna vyplácet klientům. Stejně tak dostatečná výše VK zabezpečuje likviditu banky, a to v případech kdy klienti neočekávaně vybírají své vklady
3) VK plní funkci důvěry tzn. Čím je vyšší, tím je banka pro klienty jistějším partnerem. Výši VK je i nástrojem reprezentace a mezibankovní konkurence.
4) VK má funkci úvěrové brzdy – využívá ji ČNB a velikost (násobek) VK slouží jako limit pro velikost povolaných úvěrů čili reeskontních úvěrových obchodů. VK se stává základem, podle kterého ČNB stanovuje reeskontní obchody (reeskontní konfigent).

Přiměřenost VK
To je ukazatel, který objasňuje do jaké míry VK je dostatečnou zárukou za rizika, která banka podstupuje při svých obchodech. Ale nelze odpovědět, jak velký VK by měl být a to je dáno tím, že banky jsou různě velké s různorodým počtem klientů a s různou specializací (banka s vyšším podílem úsporových vkladů je považována za méně rizikovější)

Žádné komentáře:

Okomentovat