Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ve 30. letech...

Ve 30. letech byla česká měna silnější než libra (pražská burza byla lepší než vídeňská). Toto období skončilo počátkem 2. světové války, kdy bylo bankovnictví omezeno, potlačeno.
Po 2. světové válce došlo k likvidaci bank. Po válce došlo ke znárodnění bank (centralizace bankovnictví) a pojišťoven (Benešovy dekrety)
V roce 1948 slučování bank.
V roce 1950 vznikla pouze jedna banka Státní banka Československa (SBČS). Plnila úlohu centrální a obchodní banky – peněžní mopol - výhradní právo vydávat bankovky, stanovovala zásady oběhu a určoval směnný kurz a platební styk.
V roce 1965 ČSOB – platební styk s cizinou, zúčtování a úvěrování zahraničního obchodu ve volně směnitelných měnách a převoditelných rublech. Největším akcionářem jsou státní banky. Podniky zahraničního obchodu musely mít účet u ČSOB (kontrolní činnost)
Do roku 1989 existovala SBČS,ČSOB,ČS, Živnobanka, Investiční banka.
Po roce 1989 se připravovala bankovní reforma, která převedla dosavadní stav na dvoustupňový systém. Ze SBČS vznikla centrální banka a obchodní banky (Živnobanka, ČSOB,ČS,KB,Všeobecná banka Bratislava, IB).

Žádné komentáře:

Okomentovat