Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).
V roce 1996 prosadila ČNB razantní opatření – komerční banky musely zvýšit rezervy
proti ztrátovým obchodů, banka se však musí zavázat, že do 7 let odkoupí aktiva zpět a že se podrobí ozdravnému programu a řízení ČNB.
Hlavní příčiny a společné důvody jsou v transformaci ekonomiky, protože poskytované úvěry, jejichž rizikovost až v době splatnosti byly spojeny buď s malými zkušenostmi managementu nebo podvodními kriminálními praktikami.
Nedostatečná legislativa omezovala možnosti bankovního dohledu, neumožňovala účinný postih kriminální činnosti a dlužníkům bank dopřávala široký prostor.

Bankovní systém
Tvoří veškeré banky, které působí na daném území a jejich vzájemné vztahy jsou upraveny zákony, vyhláškami, příp. jinými právními normami.
Bankovní systém je páteří ekonomiky a reguluje a dozoruje nad ním stát.
Banka je zvláštní podnikatelský subjekt v oblasti peněžních služeb nebo-li organizace (instituce), která se specializuje na obchodování s penězi, tzn. od veřejnosti nakupuje peníze ve formě vkladů a takto získané peníze investuje formou úvěrů a půjček (úvěry se splácí ze zisku a půjčky ze mzdy).
Kromě těchto dvou činností provozuje banka ještě další služby,tj. např. zprostředkování platebního styku, směnárenské operace, depotní služby (depot=úschova), poradenské služby, obchody s CP apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat