Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Foreign Exchange

Foreign Exchange

Foreign Exchange je název pro trh s devizovými prostředky. Jde o nákupy a prodeje deviz za koruny nebo za jiné devizi. Obchody se sjednávají s bankami v ČR i v zahraničí.

Nákupy a prodeje jsou zavírány na tzv. Spotové valutě, to znamená, že k vypořádání obchodu dochází za dva pracovní dny po jeho uzavření.
Ceny – kurzy-jsou kótovány bankami na mezibankovním trhu. Vyjadřuje poměr dvou měn, které jsou právě obchodovány. Rovněž jako ceny u korunových depozit, zohledňují politické a ekonomické ukazatele zemí. Déle výši úrokových sazeb v zemi, nabídku a poptávku po dané měně. ap.

Termínované obchody na FX

Kromě nákupu a prodeje na spotové valutě banka provádí forwardové a swapové operace. U forwardu se sjednává nákup či prodej na valutě jiné než-li spotové. Jde o zajišťovací obchod, kterým se klient nebo banka jistí proti kurzovým pohybům. Cena je opět kótována aktuálně dle vývoje kurzů obchodovaných měn a úrokových sazeb na příslušné období u těchto měn.

Swapový obchod – představuje v podstatě prodej jedné měny za druhou na spotové valutě a současně je dohodnut zpětný nákup ve forwardové valutě. Obchod se sjednává jako forward.

Výhody termínovaných obchodů:
• Eliminace Kurzových rizik
• Přesná kalkulace nákladů, výnosů, apod.
• Možnost kombinací termínovaných obchodů.

Žádné komentáře:

Okomentovat