Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

2. Speciální

• zaměstnanecké (pro zaměstnance firmy, akcie vystaveny na jméno, max. 5% objemu emise akcií)
• prioritní akcie (přednostní dividendy, ovšem majitel nemá právo hlasovat na valné hromadě)
Jiné členění zohledňuje fyzickou podobu akcie:
• akcie materializované (listinné – fyzicky vytištěné na papíře – mají plášť, kupónový arch pro výplaty dividend a talón pro získání nového kupónového archu, když je předchozí vyčerpán)
• akcie nematerializované (zaknihované – většinou pouze jako údaje v paměti počítače
ve Středisku cenných papírů SCP) – v ČR převažující. U tohoto typu akcie vám firma může každoročně po uzavření účetnictví předcházejícího roku a rozhodnutí valné hromady o výši vyplacených dividend (většinou to bývá v období květen, červen) poslat dividendu poštovní poukázkou domů, protože v SCP znají vaši adresu.

Akcie jsou významnou formou financování firmy – je to zdroj vlastní, protože vložené peníze nemusí firma akcionářům za čas vracet jako v případě dluhopisů (obligací apod.).

1 komentář:

  1. She sacrificed his / her proper thigh for a young child together with, assisted by just breakthroughs within sports activities remedies as well as her dedication to have success from the possibilities, has developed into world-class sportsman. https://imgur.com/a/TWRI7da https://imgur.com/a/TM7Jvqx https://imgur.com/a/6d07llL https://imgur.com/a/6CCof3s https://imgur.com/a/R9EV2rl https://imgur.com/a/zlttA1m https://imgur.com/a/TfM3WpO

    OdpovědětVymazat