Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Substituční efekt

Substituční efekt spočívá v nahrazování volného času prací, při růstu mzdových sazeb. Každá hodina volného času se totiž stává pro pracovníky stále nákladnější (z hlediska nákladů obětované příležitosti).

Důchodový efekt působí opačným směrem.
Rostoucí reá1né mzdy vedou k dokonalejšímu uspokojování potřeb rodiny, takže jedinou nedostatkovou položkou se stává volný čas. Od určité výše reálné mzdy dává většina mužů přednost času strávenému s dětmi, věnovanému různým koníčkům, zálibám apod.

Proč existují tak propastné rozdíly v ocenění práce lidí různých profesí? Pracovní podmínky v různých povoláních jsou odlišné. Práce záchranářů s sebou přináší velké riziko. Horník pracuje také v rizikovém prostředí, které má i negativní účinky na jeho zdraví.
Pilot, ministr, lékař mají psychicky náročná povolání. Studium medicíny je dlouhé, obtížné, vyžaduje velké finanční investice. Všechny uvedené faktory mají vliv na průměrnou výši mezd.
Nepříznivé pracovní prostředí, rizikovost, fyzická i duševní náročnost, dlouhá a obtížná příprava na povolání jsou nahrazovány zvýšenou mzdovou sazbou.

Rozdíly v kvalitě práce
Kvalifikovanější práce, vyžadující mimořádné schopnosti, znalosti a dlouhou přípravu, je oceňována vyšší mzdou.

Žádné komentáře:

Okomentovat